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Special Education Financial Reporting System (SPEDFRS) 
Questions and Answers 

  
 Question #1: When is the data collection due? 
 
 Answer #1: October 31, midnight.  Per Rule 51. 
 
 
 Question #2: What internet browser should I use? 
 
 Answer #2: Chrome works the best.  I would also use a PC, not a Mac. 
 
 
 Question #3: What does Data Year mean? 
 
 Answer #3: It is the reporting period, school year (September 1 – August 31) 
 
 
 Question #4: Are all users required to have portal access? 
 
 Answer #4: Yes, the system has three user types; each type needs an account and activation code.  

See the SPEDFRS User Manual or contact the NDE Helpdesk for assistance.  
 
 Question #5: Who should be the contact in the contact information? 
 
 Answer #5: The contact information should include the person that NDE would need to contact 

regarding the SPEDFRS data submission. 
 
 
 Question #6: What is the Accounting Information sections? 
 
 Answer #6: Allowable Excess SPED Costs per Rule 51 – supported by the District’s Accounting 

Records.  Correct accounting of expenditures is important as it affects your district’s 
Maintenance of Effort (MOE).  

 
  These sections for object code 300 and 500 can be greater than the Contracted 

Section, but not less.  Object code 100 and 200 must equal the Staffing Section. 
 

https://cdn.education.ne.gov/wp-content/uploads/2017/10/Rule51_2017.pdf
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 Question #7: With the new format for the SPED FFR, will we need to have staff ID#’s to pull up 
staff for entering salaries (knowing it’s pulling it from another report with NDE), or 
will we be able to type in last name to find the staff person? 

 
 Answer #7: You will need to have valid NDE Staff ID of all staff.  There are three options: 
    

#1 – dropdown with qualified professional staff with populated information 
  #2 – manual entry, required NDE Staff ID #, populates staff names 
  #3 – uploads required NDE Staff ID#, first name, last name. Etc. 
 
 
 Question #8: Do we enter Bus Drivers in the supplementary staff page? 
 
 Answer #8: Yes, enter all staff salaries and benefits.  Staff claimed, should have an NDE Staff ID for 

input. (Also, see Question #12.) 
 
 
 Question #9: Some of my staff do not appear in the dropdown for Option #1.  
 
 Answer #9: Only assigned qualified professional staff with the appropriate SPI Code from Staff 

Reporting will appear in the dropdown.  Possible reasons: 

• Staff Reporting is incorrect, not identified with a SPED SPI Code, collection closed 
June 15. 

• Staff are not professional, use option #2 to enter other staff. 
• Qualified professional staff will appear once in Option #1, for split-coded staff, for 

the second entry use Option #2. 
 
 
Question #10: How do we enter staff?  Is there still a staff upload? 

 Answer #10: There are three options for submitting staff salaries and benefits 
• Drop Down – Prepopulated 
• Manual Input 
• Data Upload – “New” Record Layout 
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Question #11: What is the SPI and Assignment Code in the SPED Staff Information? 

 Answer #11: This information is required in the Staff Reporting System.  Allowable SPI Codes for 
SPED Reimbursement for qualified/licensed staff are as follows: 

 
• School Age (state/local) – would be “S” SPED School Age (5-21) 
• School Age (federal ) – would be “I” SPED School Age (5-21) 
• Birth to Age Five (local) – would be “7” SPED Birth to Age Five (0-2 & 3-5) 

 

Question #12: How do I claim all my substitutes, the old system let me claim them as one entry? 
  
 Answer #12: An option is available to group staff type for Substitutes using NDE Staff 

ID=“9999999999” and Bus Drivers using NDE Staff ID=“8888888888”.  
 
 
Question #13: Can you enter a staff more than once? 
 
 Answer #13: Yes.  If... 

• professional staff has multiple SPED SPI Codes and/or serves more than one age 
group of students.  

• other staff type can be entered if they provide services to more than one age 
group of students. 

 
Question #14: Staff – Districts give teachers an option of being paid over 13 months, instead of the 

traditional 12. A new teacher elects to receive the 13 payments, so her first check is 
paid in August.  The problem in that the payment falls in the XXXX-XXXX (fiscal) 
year, but the teacher’s NDE Staff ID in Staff Reporting is not associated with that 
district for the XXXX-XXXX (reporting) school year.   We also have new staff attend 
summer training before the start of their contract and are paid in August. 

 
 Answer #14: A solution is to identify these staff as substitutes.  A comment to NDE would be 

helpful to assist in the NDE Review process.  The “comments” box is available on the 
Supplementary Report of Staff Salaries display screen, bottom of the page. 
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Question #15: Contracted Services - ESU issues summer bill for services that occurred in 
July/August but the district doesn’t pay until September.  In most cases, this bill will 
be submitted through GMS for IDEA reimbursement.  In the past, I include these 
expenditures on the BAF FFR so that report would match GMS.  Will I continue this 
practice? 

  
 Answer #15: You will be entering costs from your districts accounting records as of 08/31/XXXX for 

the age groups 0-2, 3-5, and 5-21.  The totals may not match the GMS Payment 
Summary Page. 

 
 
Question #16: I reported costs for one or more age groups in the same IDEA Account (AFR Function 

Code), (i.e., 6404/6410=6408, 6406, and 6412).  How do I report these cots in 
SPEDFRS? 

 
 Answer #16: As required in the GMS Reimbursement, costs must be identified by each of the three 

Age Groups 0-2, 3-5 and/or 5-21.  SPEDFRS implemented the same breakdown of 
reporting by Age Groups per AFR function codes. 

 
  
Question #17: Where are transportation costs to parents’ entered? 
  
 Answer #17: Claim these cost in the appropriate Account Information by Age Group and object 

code 300. 
 
 
Question #18: Where do I claim transportation costs to other districts? 
  
 Answer #18: Claim these cost in the appropriate Account Information by Age Group and object 

code 300.  
 
  
Question #19: How do I add a vehicle that was originally purchased with IDEA Funds? 
 
 Answer #19: If the original cost is not readily available, put in a “Fair Market Value (Cost) of $1.  

These IDEA purchased vehicles would be a claim type of “Actual Cost” in the 
“Transportation Admin” section, “Add New Vehicle”.  
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Question #20: Where do I claim preschool facility costs? 
 
 Answer #20: Preschool facility costs, though in Rule 51) is an old concept, when preschools at the 

district were strictly SPED.  This section in the “old” Birth to Age Five Final Financial 
Report (NDE 06-025), in itself, did not generate reimbursement to the district. 

  A district with a preschool for the purpose to service special education students would 
and currently could code an appropriate portion of the “facility costs” to an IDEA 
(6400’s AFR Function, object code 300) for preschool.  Per Rule, State General SPED 
Funds cannot pay for facility costs, School Age. 

 
 
Question #21: How would I know who is required to have a Service Provider Approved Rate? 
 
 Answer #21: Non-District Individuals or Agencies that provide special education instruction or 

related services, where appropriate certification, qualification, and/or licensure is 
required. 

 
 
Question #22: What is the Session Timeout duration in SPEDFRS? 
 
 Answer #22: The session with expire after two hours of idle time in SPEDFRS. 
 
 
Question #23: Do I enter my Flex Funding staff in the Staff Information Section? 
 

 Answer #23: No, do not enter Flex Funding staff; only enter the costs for these staff in the Account 
Information (AFR Function: 1125 (SA) and 1195 (0-5) for Flex Funding) by age group. 

 
 
 Question #24: What is the difference between summer school and extended school year (ESY)? 
 
 Answer #24: Per IDEA Part B Regulations, Sec 300.106 Extended school year services. 
   (b) Definition.  As used in this section, the term extended school year service means 

special education and related services that – 
  (1) Are provided to a child with a disability - 
   (i) Beyond the normal school year of the public agency; 
   (II) In accordance with the child’s IEP; and 
  (2) Meet the standards of the SEA. 
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 Question #25: How do I report a (example: 2018-2019) contracted services bill received in August 

‘19 for July ‘19 services and paid in September ’19 (example: 2019-2020 school 
year)? 

 
 Answer#25: A district would claim the appropriate costs in the year paid.  This would mean a 

district could be reporting costs for services received in a prior year. 
 
 
Question #26: How do I figure FTE for a substitute?  

 
 Answer #26: Rough estimate of percentage of days substitute in relation to the school year days. 
 
 
 Question #27: What is included in “salary” of teachers for SPEDFRS?  Example: I have a teacher 

who was paid for unused personal days as well as $15,000 in lieu of insurance.  Is all 
that included in her salary? 

 
 Answer #27: Include both in salary. 
 
 
 Question #28: If a paraprofessional was 80% SPED and 20% Regular Education before COVID, does 

this mean to continue to charge 80% or 100% to SPED if there were doing duties like 
providing meals and other things outside of their usual duties due to COVID?  

 
 

 Answer #28: A district would be able to keep paying for SPED, even if they were not working as 
SPED and not allowed to charge more to SPED than they were before COVID.  

  Example: they could charge up to 80%, if on a stay at home work agreement.  If they 
were doing other work not SPED related (delivering meals could be SPED if some of 
the kids were SPED) for more than 50% of the time they would have to time certificate 
any SPED portion.  If less than 50% non-SPED then they could charge the regular 
amount as SPED, which would be 80% in this example. 
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 Question #29: We had a school district that sent a number of their SPED and Regular Education 
teacher to a co-teaching workshop.  How do I claim for SPED Reimbursement for 
both SPED and Regular Education Teachers going to this workshop? 

 
 Answer #29: You can only claim the training portion, not the salaries/benefits for the Regular 

Education Teacher.  You would claim the Regular Education Teacher training costs in 
the Professional and Technical Services Object Code (300), the SPI Code is not used in 
this section.  The Regular Education staff would not be claimed in the staffing page. 

 
  Do not reclassify staff as sped to attend a training and paying them for their time.  Yes, 

Co-teaching could be a Special Education project but funds should only be sped for the 
cost of the training attended.  They do not have a sped endorsement and could not be 
reimburse for salaries/benefits. 

 
 
 Question #30: Staff salary for a Bus monitor (bus is not sped transportation bus) even though she is 

a SPED Para and the bus includes regular and special education students on the 
same bus, do I need to then pro-rate that amount for reimbursement? 

 
 Answer #30: Only "Excess" costs are reimbursable for special education purposes.  If the special 

education students are on the regular bus route, there are no "Excess" costs. It did not 
cost the district more than the cost if they were Regular Education students. An 
example of transportation “Excess” costs could be if a student's IEP identified 
transportation is required, the additional mileage of the regular bus route could be 
claimed.  So if the route has to be modified by 1 mile, two round trips of 4 miles could 
be reimbursed with SPED funding. 
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