
 
 

 

Question: Does a district have to report progress on annual transition goals? 
  
Answer: Each child's individualized education program (IEP) must include a 
statement of measurable annual goals, including academic and functional 
goals that are designed to meet the child's needs that result from the child's 
disability to enable the child to be involved in and make progress in the general 
education curriculum, and to meet each of the child's other educational needs 
that result from the child's disability. 34 CFR § 300.320(a)(2). Each child's IEP must 
also include a description of how the child's progress toward meeting the 
annual goals described in 34 CFR § 300.320(a)(2) will be measured, and when 
periodic reports on the progress the child is making toward meeting the annual 
goals (such as through the use of quarterly or other periodic reports, concurrent 
with the issuance of report cards) will be provided. 
  
Beginning not later than the first IEP to be in effect when the child turns 16, or 
younger if determined appropriate by the IEP Team, the IEP must include 
appropriate measurable postsecondary goals based upon age appropriate 
transition assessments related to training, education, employment, and where 
appropriate, independent living skills. Further, the IEP must include transition 
services, including courses of study, needed to assist the child in reaching these 
goals. Such transition services must relate to a type of instruction, related service, 
community experience, development of employment and other post-school 
adult living objectives (and, if appropriate, acquisition of daily living skills), and 
provision of a functional vocational evaluation. 34 CFR § 300.43. 
  
We note that 34 CFR § 300.320(a)(3) limits the periodic progress reporting requirement in 
34 CFR § 300.320(a)(3) to the student's progress on the annual IEP goals described in 34 
CFR § 300.320(a)(2), which are the student's academic and functional goals, and does 
not specifically identify "postsecondary goals" as an area for which a public agency 
must report student progress. However, we assume that there would be a relationship 
between the academic and functional goals of a transition-aged student and that 
student's postsecondary goals, and that it would be necessary for a public agency to 
report on a student's progress in meeting postsecondary goals when reporting on the 
transition-aged student's progress in meeting related academic and functional goals. 
Therefore, OSEP believes that periodic progress reporting for transition-aged students 



 
 

 

would need to address the child's progress in meeting postsecondary goals. (Source: 
OSEP Question and Answer, 2/27/2020 and 	OSEP	Letter	to	Pugh,	January	18,	2017) 

Postsecondary goals identify the student’s long-term goals for living, working 
and learning as an adult. The projected postsecondary goals in the student’s IEP 
establish a direction for the school, student, student’s family and any 
participating agencies to work towards in recommending transition activities for 
the student.  These post-school goals guide planning for activities that prepare 
the student to move from school to post-school activities and for discussion with 
appropriate public and private community agencies regarding their 
contributions to the student’s transition process. The student’s IEP should include 
goals, services and activities to incrementally prepare the student to achieve 
the measurable postsecondary goals. 
 
For more information regarding the transition planning for students please visit the 
Nebraska Transition Planning document located here:  https://cdn.education.ne.gov/wp-
content/uploads/2017/09/Transition-Planning-Guidance-Document-Aug-2018.pdf 

 
 


