
 
 

 

Question: Can a Special Education Teacher provide instruction to students not 
verified with a disability? 

Answer: It is not possible to provide a clear “yes” or “no” response to this 
question, as it depends on the nature of the duties to be performed by the 
personnel funded by IDEA funds.   

 Pursuant to 34 CFR §300.208(a),  special education teachers fully funded by 
IDEA funds may perform duties for children without disabilities if they would 
already be performing these same duties in order to provide special education 
and related services to children with disabilities.  For example, a special 
education teacher is assigned to provide five hours of reading instruction per 
week to three students with disabilities consistent with those students’ IEPs.  The 
IEPs provide that the students need specialized reading instruction that is at 
grade level but handled at a slower pace because of auditory processing 
issues.  The school decides that, although they are not children with disabilities, 
there are two general education children who would benefit from this 
instruction.  The special education teacher must prepare lesson plans for each 
of these classes regardless of the number of children in the class.  She may do so 
and conduct the class for all five children because she is only providing special 
education and related services for the three children with disabilities and the 
two children without disabilities are benefiting from that work.  However, if fully 
funded by IDEA funds, this teacher may not grade papers, spend time on 
parent teacher conferences, or perform any functions for the children without 
disabilities not otherwise required as part of the provision of special education 
and related services to children with disabilities.  In other words, 34 CFR 
§300.208(a) does not permit special education teachers fully funded by IDEA 
funds to perform duties other than special education and related services.   

 In the situation where a Special Education Teacher was providing intervention 
or instruction to non-sped students in a group along with sped students, it is 
always our recommendation that there be groupings where the sped students 
make up the majority (3 sped students to 2 non-sped students) of students.   

  


